fbpx

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan, sekitar 1.7 bilion atau 20 peratus penduduk dunia berdepan risiko tinggi dijangkiti Covic-19 disebabkan mempunyai masalah kesihatan seperti obesiti dan penyakit jantung.

Tambahan pula, ketika ini banyak negara sudah tidak lagi melaksanakan perintah berkurung atau mengamalkan perintah berkurung yang dilonggarkan demi memacu pertumbuhan ekonomi di negara masing-masing, maka risikonya lebih tinggi. Apatah lagi terdapat sesetengah negara yang telah mula membuka pintu untuk aktiviti pelancongan.

Hal ini turut mencetuskan kebimbangan bahawa Malaysia bakal berdepan gelombang ketiga susulan kewujudan kluster pendatang asing, pembukaan pusat beli-belah dan penjarakan sosial tidak dipatuhi orang ramai.

Adalah tidak mustahil untuk negara mencatatkan peningkatan kes harian seperti sebelum PKP dilaksanakan jika pendekatan keselamatan yang dilaksana dan diamalkan selama ini mula diabaikan dan dipandang enteng kerana rakyat meraikan kemenangan dan tidak lagi kisah apatah lagi kecenderungan wujudnya perhimpunan awam.

Walaupun mencatat 1,2 angka, namun jangan leka

Walaupun mencatatkan satu atau dua angka, kita jangan leka dengan kejayaan melawan pandemik ini kerana, kita belum berjaya memutuskan sepenuhnya rantaian jangkitan di negara ini.

Kemungkinan jika tidak berhati-hati akan wujud kluster gunting rambut dan kluster raya pula. Semua ini berupaya mencetuskan gelombang ketiga jangkitan Covid-19 di negara ini, tambahan pula jika semua pihak masih gagal mematuhi sepenuhnya SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Hanya gejala ringan atau langsung tiada gejala

Perlu diketahui, ramai yang positif Covid-19 hanya mengalami gejala ringan atau langsung tiada gejala seterusnya berupaya menyebarkan virus ini kepada orang lain.

Oleh itu, orang ramai dinasihatkan tidak mengambil mudah kelonggaran PKPP kerana individu dewasa berisiko tinggi menjadi pembawa virus tanpa disedari, terutama kepada anak-anak mereka ataupun anak kalangan ahli keluarga terdekat kerana jangkitan virus ini sudah menular dalam kalangan ramai kanak-kanak meskipun tiada kematian membabitkan golongan tersebut.

[fbcomments]