Mayat anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang hilang dalam insiden bot karam di perairan Sandakan telah ditemui terapung berdekatan lokasi kejadian.
Koperal Asman Ongkal, 40, ditemui nelayan yang menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR) sebelum kejadian dimaklumkan kepada agensi penyelamat.
Mayat mangsa ditemui satu kilometer dari lokasi pelanggaran bot. Arwah adalah antara penumpang bot yang membawa 37 penumpang dari Kampung Tanjung Aru (Pulau Seberang Bandar Sandakan) menuju ke Jeti Pasar Umum Sandakan.
Difahamkan, bot dinaiki mangsa bertembung dengan sebuah bot yang sedang ditunda.
Tindakkan berani beliau yang berusia 40 tahun itu sempat menyelamatkan 27 orang pelajar dan 9 orang awam sehingga meng0rbankan nyawanya sendiri adalah sesuatu yang luar biasa dan harus dipuji. Malah tidak keterlaluan jika kita menyataka arwah sebagai Perwira Negara.
Innalillahiwainnahilaihirojiun….