Seorang pelancong wanita dari Brazil dilaporkan maut selepas terjatuh ke dalam jurang berhampiran kawah Gunung Rinjani, Lombok, Indonesia, dalam kejadian yang mencetuskan misi pencarian besar-besaran oleh pasukan penyelamat tempatan.
![]()
Pelancong Brazil Maut Terjatuh Ke Jurang Gunung Rinjani
Mangsa, Juliana Marins, 26, dipercayai terpisah daripada kumpulan pendakian pada 21 Jun lalu selepas memaklumkan kepada pemandu arah bahawa dia mahu berehat akibat keletihan. Ketika itu, dia ditinggalkan seketika dan dipercayai tergelincir ke dalam cerun curam berhampiran lokasi pendakian.
Usaha mencari dan menyelamat dilancarkan segera melibatkan penggunaan dron dan helikopter, namun keadaan muka bumi yang mencabar serta kabus tebal menyukarkan operasi. Pasukan penyelamat pada awalnya mengesan pergerakan dipercayai milik mangsa melalui dron, namun isyarat tersebut gagal dikesan selepas beberapa hari.
![]()
![]()
Selepas empat hari operasi, mayat Juliana akhirnya ditemui pada kedalaman hampir 500 meter dari laluan utama pendakian. Mangsa dipercayai mengalami kecederaan parah selain terdedah kepada cuaca sejuk dan kehausan yang akhirnya meragut nyawanya.
Keluarga mangsa di Brazil menyuarakan rasa sedih mendalam atas tragedi itu, di samping menyatakan kekecewaan terhadap kelewatan dan kekeliruan yang timbul semasa operasi menyelamat berlangsung. Konsulat Brazil di Jakarta kini sedang menguruskan proses penghantaran pulang jenazah ke negara asal.
![]()
Presiden Brazil, Luiz Inácio Lula da Silva turut mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan merakamkan penghargaan kepada semua yang memberikan sokongan moral.
Gunung Rinjani yang berketinggian 3,726 meter merupakan antara destinasi mendaki terkenal di Indonesia. Namun, laluan yang mencabar dan keadaan cuaca yang tidak menentu menjadikan kawasan ini berisiko tinggi, khususnya kepada pendaki yang tidak cukup bersedia.
Kredit: X mynewshub