fbpx

Mengharungi situasi sukar selepas 2 minggu memegang jawatan Perdana Menteri bukanlah satu tugas yang mudah. Namun, usaha dan juga pelbagai inisiatif yang dinyatakan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam membantu rakyat menghadapi pendemik Covid-19 amatlah dihargai.

Bukti kemampuan sebagai PM selepas 2 minggu

Menerusi Berita Harian, memetik daripada ulasan pensyarah di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan UKM, Hazrul Shahiri, Muhyiddin bukan sahaja mengubah isu Covid-19  untuk menjadi peluang membuktikan kemampuannya sebagai Perdana Menteri, malah berusaha memulihkan ekonomi negara dan menstrukturkan semula kitaran ekonomi.

“Tindakan pertama yang dilakukan dalam menghadapi cabaran itu ialah melantik pakar ekonomi untuk mengetuai Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) yang berperanan merangka dasar fiskal jangka pendek dan panjang bagi menangani krisis kemelesetan ekonomi.”

Hadapi krisis ekonomi yang lebih buruk

Selain daripada itu, Hazrul memaklumkan bahawa kemuncak kepada krisis ekonomi yang berlaku adalah ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) yang bermula pada 18 Mac 2020 apabila turut menjejaskan pelbagai sektor.

“Pelaksanaan PKP adalah ancaman ekonomi paling besar dihadapi oleh pentadbiran kerajaan yang diketuai oleh Muhyiddin dan tidak pernah dihadapi oleh semua perdana menteri terdahulu.

“Krisis ekonomi yang disebabkan oleh Covid-19 adalah jauh lebih besar daripada krisis kewangan 1998 dan kemelesetan ekonomi di era 1980-an”

PRIHATIN diumum selepas 10 hari PKP

Pelbagai inisiatif penting diumumkan Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam tempoh 100 hari beliau menjadi  Perdana Menteri ke-8 sejak 1 Mac bukan sahaja memberi manfaat kepada rakyat malahan turut kepada semua sektor yang ada di Malaysia.

Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat Malaysia (PRIHATIN)  bernilai RM250 Bilion yang diumumkan selepas 10 hari PKP telah menunjukkan komitmen dan keprihatinan kerajaan yang dipimpin beliau dalam memulihkan ekonomi negara.

[fbcomments]