Bukan mudah untuk memilih pemimpin bagi sesebuah negara yang mempunyai pelbagai kaum, agama dan kepercayaan. Itulah sekarang yang sedang melanda Malaysia saat ini.
Jika tersalah pilih, dikhuatiri negara akan terabai, hak-hak rakyat akan di rampas serta maruah bangsa akan tergadai.
Pemimpin juga bukan dikira berdasarkan faktor ‘paling dikenali’ semata-mata, sebaliknya terdapat segelintir masyarakat yang mahukan ilmu pengetahuan agama menjadi perkara asas apabila memerintah negara.
Itulah yang dipersoalkan seorang pengguna Facebook, Muhammad Khairul Azmi Othman yang bertanya sekiranya rakyat Malaysia berhasrat untuk memiliki Perdana Menteri yang menerapkan nilai-nilai Islam.
Islam pastinya yang terbaik
Kalau dia macam Umar Al Khattab…
So, apa pendapat korang?
Memikul tanggungjawab sebagai pemimpin bukanlah tugas yang mudah dimana mereka perlu menggalas tanggungjawab tersebut dengan amanah, tulus dan berdedikasi.