fbpx

Kekangan pergerakan ini kadangkala menimbulkan kesulitan kepada sesetengah orang terutamanya bagi mereka yang gagal pulang ke rumah bagi memastikan keselamatan harta benda sepanjang peninggalan.

Begitulah yang dialami oleh seorang wanita yang dikenali dengan nama fb Wafi Umairah Batrisya. Beliau seumpama tidak percaya apabila mendapati rumahnya di kampung kini tinggal rangka akibat perbuatan pihak yang tidak bertanggungjawab.

Dimaklumkan kediaman tersebut merupakan rumah pusaka peninggalan arwah suaminya di Pekan Nenasi, Pahang.

Sejak pemergian suaminya, wanita tersebut telah berhijrah ke kawasan lain memandangkan beliau risau untuk tinggal berseorangan di rumah tersebut, namun menurutnya sekali sekala beliau tetap akan pulang untuk melihat dan memantau rumah tersebut.

Memang mengejutkan apabila kepulangan beliau kali ini mendapati rumahnya telah dimasuki pencuri dan lebih malang lagi hampir keseluruhan dinding dan atap rumahnya hilang.

Kata Wafi Umairah lagi, faktor rumahnya yang terletak berjauhan dengan penduduk lain menyebabkan kejadian tersebut sukar dilihat dan dikesan oleh orang ramai.

Jika dilihat pada keadaan rumahnya itu, rasanya perbuatan untuk mengambil dinding dan atap rumah memerlukan kudrat lebih daripada seorang dan kemungkinan perbuatan tersebut dilakukan secara berkumpulan.

Beberapa harta benda yang ditinggalkan didalam rumahnya turut dikebas pencuri tersebut dan anggaran kerugian yang dialaminya melebihi angka RM 30 ribu.

Diharapkan Wafi Umairah terus tabah menghadapi ujian di bulan puasa ini dan dipermudahkan segala urusan di masa akan datang.

[fbcomments]