fbpx

Nasib yang menimpa rakyat di negara-negara bergolak sudah semestinya meninggalkan seribu satu kesan kepada penduduk dunia yang lain.

Walaupun pelbagai jenis bantuan dan juga pertolongan yang disalurkan, mereka ini sebenarnya lebih menginginkan kehidupan yang bebas dan keluar dari kemelut yang melanda.

Nasib si kecil

Bertambah sayu, pergolakan yang berlaku ini turut melihatkan nasib kanak-kanak di sana turun terkena tempiasnya.

Hilang nyawa, terpisah dari keluarga, hidup sebatang kara apatah lagi mendapat pendidikan, anak-anak ini tetap sahaja kuat meneruskan hidup mereka setiap hari.

Masih mampu tersenyum

Di Twitter, telah tersebar beberapa keping gambar yang memaparkan kanak-kanak Syria ini tersenyum dengan penuh girang. Disebalik senyuman mereka, sudah tentunya tersimpan seribu satu perasaan yang tidak pernah diluahkan.

Anak-anak malang terus tersenyum walaupun tidak mempunyai kaki dan tangan akibat dibedil musuh-musuh mereka. Sekaligus, anak-anak ini telah menyedarkan segelintir umut islam untuk sentiasa bersyukur dengan segala yang dikurniakan Allah SWT.

Doakan saudara kita

Umat islam diseru untuk menghimpunkan doa buat saudara seagama kita di sana agar sentiasa kuat untuk menghadapi segala ujian dari Allah.

[fbcomments]