fbpx

Ambulans bawa pengantin? Kalau korang perasan, baru-baru ini telah tular satu video menunjukkan dua buah ambulans telah digunakan untuk membawa pengantin pada majlis perkahwinan dan ia dipercayai berlaku di Kuantan, Pahang.

Video tersebut telah mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Ada yang mengatakan kegunaan ambulans telah di salah gunakan.

Insiden ini telah mendapat perhatian daripada Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) iaitu Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah di laman Facebook miliknya.

Ambulans swasta

Pihak KKM mendapati bahawa kedua-dua ambulans yang digunakan adalah ambulans swasta dan majlis tersebut adalah majlis peribadi, bukan majlis rasmi KKM.

Pengantin lelaki adalah seorang Penolong Pegawai Perubatan (PPP) yang baru selesai program penempatan wajib dan dalam ‘gimik’ tersebut pengantin tiba dalam ambulans yang disewa.

Pengantin lelaki bertindak sebagai PPP yang membawa pengantin perempuan dari dalam ambulans dan kemudiannya menuju ke arah pentas persandingan. PPP berkenaan berhasrat untuk mengabdikan kenangan bagi perkahwinan beliau dengan menggunakan ambulans dan pakaian bertugas beliau.

https://web.facebook.com/watch/?v=462306934663027

Hakikatnya, petugas-petugas ini bangga dalam tugas mereka dan menggunakan majlis perkahwinan untuk mempamerkan perasaan ini dalam majlis bersejarah mereka.

Jangan salah anggap

Pihak KKM berharap masyarakat terutamanya dalam media sosial tidak tersalah membuat anggapan kerana ambulans yang digunakan adalah bukan ambulans KKM dan disewa dari pihak swasta. Majlis perkahwinan adalah majlis persendirian petugas PPP tersebut dan berlangsung dengan cuti yang diluluskan.

Sumber : Berita Harian, Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia

[fbcomments]