fbpx

Susulan penularan wabak COVID-19 yang melanda negara dan seluruh dunia, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri ada manyatakan bahawa sambutan perayaan Aidilfitri di Malaysia berkemungkinan akan ditangguhkan.

Bagi mengelakkan kekeliruan, menurut Zulkifli umat islam wajib menyambut Hari Raya Aidilfitri seperti menunaikan solat Hari Raya namun membataskan amalan ziarah ke rumah tetangga seperti kelaziman.

Selepas berpuasa sebulan, kita diwajibkan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada hari pertama Syawal.

Kita mesti menunaikan solat Hari Raya sebagaimana dinasihatkan menerusi Perintah Kawalan Pergerakan.

Mungkin kena bataskan ziarah ke rumah tetangga pada Hari Raya Aidilfitri dan mengamalkan jarak sosial.

Sambutan keraian ditangguhkan 

Malah sambutan keraian perayaan seperti rumah terbuka dan sebagainya boleh ditangguhkan ke satu masa lain akibat Perintah Kawalan Keselamatan (PKP) dan pihaknya akan berbincang mengenai penangguhan sambutan ini seperti mana yang dilakukan oleh kerajaan Indonesia .

Tetapi kita boleh menangguhkan keraian perayaannya yang selalu dianjurkan seperti rumah terbuka dan sebagainya.

Persoalan sama ada untuk menangguhkan sambutan itu ke satu masa lain kerana PKP, kita boleh bincang bersama Majlis Fatwa Kebangsaan selepas mendapatkan pandangan para ulama.

Sebelum ini, Indonesia telah memutuskan untuk menangguhkan cuti Hari Raya Aidilftri negara itu pada 28 hingga 31 Disember.

[fbcomments]