Mungkin ramai yang sebelum ini tidak kenal siapa Eira Aziera tapi selepas viral video dimana dia dikatakan telah dihalau dan dimaki oleh pemilik Restoren 35 terus Eira menjadi popular.


Netizen: Dah puas maki kenapa menangis? Influencer/Leader Low Class: Sebab tak dapat terajang makcik tu, saya sedih sebab tengok dia orang tua yang nak mati dah 😐Kebanggaan Tuan Puan sekalian

Posted by Makcik Bawang Channel on Ahad, 13 September 2020

Kalau nak tahu, Eira Aziera ni merupakan seorang usahawan kosmetik berusia 37 tahun turut berpengalaman membuat reviuw produk dalam membantu peniaga-peniaga tempatan secara dalam talian.

Difahamkan semasa dia tengah buat live, tiba-tiba sahaja pemilik restoran berkenaan meninggikan suara kerana tidak membenarkan Eira membuat review dan menyarankan mereka hanya boleh makan dan kemudian pulang.

Takde pulak makcik tu halau

Memang tidak dinafikan berdasarkan video tersebut kedengaran agak jelas pemilik kedai itu menengking Eira agar tidak membuat live dan mempromosikan produk di dalam kedainya.


Mungkin juga niat makcik itu sekadar mahu menegur. Tapi tidak kedengaran pula kata-kata makcik kedai itu menghalau keluar. Yang dengar cuma makcik tu cakap

Kedai makan tak boleh buka produk. Selepas makan balik, (sebab) PKP.

(Dalam video memang jelas Eira sibuk mempromosikan produk kesihatan beliau)Namun yang menjadi hangat apabila orang yang ditegur tak kurang lantang mulutnya. Terus dibalas kata-kata makcik tuan kedai itu kononnya dia niat mahu membantu tular kedai makcik tu.

Korang boleh tengok sendiri video yang dikongsikan oleh Eryzal Edry

Masa tengah tengok live video dia, aku ada dengar tuan video sendiri cakap minta netizen ulang tengok balik video dia suruh dengar makcik tu maki dia dan minta untuk menilai.. so sepanjang 30minit live tu aku pun try la kumpulkan klip² makian.. hasil makian yang terkumpul tak jumpa pun makcik tu maki dia. jadi pemenang makian memihak kepada dia ni dengan kemenangan makian K.O tanpa balas.Ok lah Setelah dinilai..Pengajaran dan Peringatan yang dapat hasil dari tengok video ni.. bila satu tahap kita dah berada diatas, bersikap lah merendah diri. jangan sombong jangan ego sampai buat diri rasa tercabar kalau kena tegur.. Bila kita rasa diri kita hebat dan follower ramai.. kita lah yang akan rasa kita sentiasa betul. sampaikan melalui reaksi balas kita sendiri pun tak menjadikan kita betul.kedudukan atau apa yang dimiliki sekarang bukan nya boleh berkekalan pun. kadang bila berasa selasa dengan apa yang ada, sampai lupa semua tu pinjaman yang datang dari tuhan. dan siapalah kita boleh tahu bila ajal seseorang.. dan siapa lah kita untuk menentukan rezeki seseorang. Walau apa sekalipun as a public figure and influencer yang ramai followers, kena la tau ini jalan yang dia sendiri pilih untuk nak jadi macam tu (public figure/influencer) so dia patut tahu macam mana untuk beri "reaksi balas" yang baik sepanjang live video tu. kerana disitu dia akan memberikan contoh yang baik kepada masyarakat dan khususnya pada followers dia sendiri.

Posted by Eryzal Edry on Jumaat, 11 September 2020

Ok lah Setelah dinilai..Pengajaran dan Peringatan yang dapat hasil dari tengok video ni.. bila satu tahap kita dah berada diatas, bersikap lah merendah diri. jangan sombong jangan ego sampai buat diri rasa tercabar kalau kena tegur.. Bila kita rasa diri kita hebat dan follower ramai.. kita lah yang akan rasa kita sentiasa betul. sampaikan melalui reaksi balas kita sendiri pun tak menjadikan kita betul.

kedudukan atau apa yang dimiliki sekarang bukan nya boleh berkekalan pun. kadang bila berasa selasa dengan apa yang ada, sampai lupa semua tu pinjaman yang datang dari tuhan. dan siapalah kita boleh tahu bila ajal seseorang.. dan siapa lah kita untuk menentukan rezeki seseorang.

Maki followers gemuk babi kuning

Belum reda isu dia dan makcik restoran tu, semalam telah muncul satu lagi video dimana Eira Aziera tidak mengawal kesabaran dan mula menggunakan bahasa kesat ketika dalam LIVE.

Walau bagaimanapun, video tersebut dikatakan video lama yang telah disunting. (rujuk pada minit ke 45:01)

Nadi goreng bodo

Posted by Eira Aziera on Isnin, 17 Ogos 2020

Eira telah menggunakan kata-kata yang agak kasar kepada individu tersebut dengan menghina follower gemuk babi kuning sampai tunjuk gambar anak beranak tak bertapis.

Difahamkan puncanya adalah kerana si follower tu bertanya sahaja mengenai produk kurusnya itu tanpa mencarut atau menghina pun. Namun tiba-tiba Eira terus naik hantu sampai nak menghina, mencarut dan tak boleh nak handle emosi serta percakapannya.

Tidak cukup dengan kata-kata biadapnya itu, dia juga turut menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam video tersebut.

Mulut longkang tiada adab

Rata-rata warganet marah dengan tindakan beliau.

Anda sebenarnya telah membuka aib sendiri

Inilah wanita yang kena maki dengan Eira itu:

[fbcomments]