fbpx

Penyanyi Nourul Wahab Depp berkongsi pengalaman ditengking seorang anggota beruniform di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) sewaktu menghantar pulang kedua ibu bapa mentuanya.

Nourul, 43, berkata dia terkilan dengan sikap individu itu yang dianggap biadap kerana mengeluarkan bahasa tidak sopan sedangkan mereka tidak berbuat salah selain patuh dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) di situ.

“Tidak kisahlah fasal undang-undang, kami patuh saja tapi anggota yang bertugas berkenaan di bahagian parkir kereta sangat kurang ajar. Saya faham kena ikut undang-undang, tapi caranya biadap sampai tinggi suara.

“Tegas tak apa. Tapi jangan tidak sopan! Bahasa sesungguhnya jiwa bangsa. Terutama yang bertugas demi negara, saya marah sungguh kalau orang tak reti sopan. Bahasa itu menunjukkan siapa kita,” katanya.

Berkongsi lanjut, Nourul reda apabila cuma dia dibenarkan masuk manakala suaminya, Eric Depp serta anak-anak terpaksa tunggu dalam kereta.

“Saya ikut cakap hanya seorang dibenarkan masuk hantar ibu bapa mentua saya disebabkan mereka tidak boleh bertutur bahasa Inggeris mahupun Melayu. Dia tinggikan suara kepada kami ibaratnya kami langgar undang-undang.

“Tidak kiralah ada pangkat tinggi atau tidak, jangan kurang ajar terhadap orang lain. Nilai diri kita dilihat pada tahap kesopanan tidak kiralah polis, tentera, tapi setakat ini saya tak pernah jumpa anggota beruniform kurang ajar seperti itu,” katanya.

Nourul bagaimanapun berterima kasih kepada pegawai keselamatan lain yang berusaha membantunya bagi melancarkan segala urusan.

“Semua manusia tak sama tahap kesopanan dan juga kesedaran sivik. Ada ramai yang sopan, hanya satu dua yang tak boleh kendalikan tekanan. Ya, mereka manusia juga, kita semua faham.

“Satu nak mohon, jangan banding-bandingkan orang ada nama atau orang biasa. Semua layak dilayan sama rata. Sopan itu untuk semua bukan orang-orang tertentu saja.

“Macam Cik Farina ini semalam yang jelaskan segalanya dengan elok. Dari awal kami masuk, dia senyum, cakap elok, minta tiket penerbangan,” katanya.

View this post on Instagram

Dalam kemelut dalam video kami semalam masa hantaq mamy papy balik: . Kami akan huraikan dalam video nanti. . Tak semua depa lagu tu. Faham depa juga manusia. Depa bertugas dmei negara demi kita semua. Kami cukup respect semua anggota beruniform . Cik farina ni semalam@explain pasaipa incharge dia lagu tu. Lepas dah mamy oapy berlepas, kami nak pi balik oarking kat prking C depa tak habih lagi bertugas dan cik farina dan teman nya mintak bergambaq . Kami kata idea yang baik sebab kami nak habaq : semua manusia tak sama tahap kesopanan dan juga kesedaran sivik . Ada RAMAI yang sopan. Hanya satu dua yang tak boleh handle stress. Ya depa manusia juga. Kita semua faham . Satu nak mohon jangan banding2 kan orang ada nama atau orang biasa. Semua lyak dilayan sama rata. Sopan tu untuk semua. Bukan orang2 tertentu saja . Semalam kami jadi terkedu sebab takdan bukak mulut dah tengking. Takpalah kami faham. Undang2 kena ikut . Dah dia tengking, dia keluaq dari situ. Cik Farina ni lah yang explain semua elok2 . Dari awai kami sampai nampak kami berempat pakai mask, dari jauh dia senyum. Cakap elok. Mintak tiket flight. . Tiba tiba yang incharge tu potong… kami terkejut😳😳😳😳 . Stress. Semua stress. Takdak sapa boleh kawai pendamic ni . Hanya Allah taala boleh hapuskan Virus ni. Kita kena usaha jaga diri. Tu lh orang kata toksah dok baca sangat benda menakut nakutkan. Buat kuta jadi tak tentu arah! Terjejas qeja!

A post shared by N O U R U L (@nouruldepp) on

[fbcomments]