Hampir semua rakyat Malaysia dah kenal dah nama Starbucks ni lagi-lagi budak-budak muda di Malaysia memang sangat gemarkan kopi yang sangat popular dan premium ni.


Malah Starbucks juga antara syarikat minuman kopi yang menguasai pasaran minuman kopi berbanding yang lain. Tapi pernah tak korang tertanya-tanya mengenai logo Starbucks yang memaparkan seorang wanita. Kenapa wanita? Kenapa bukan lelaki atau ‘couple’ lelaki dan perempuan?

Gambar puteri duyung

Starbucks memasang gambar putri duyung yang tengah memegang dua ekornya. Susuk perempuan itu wujud setengah manusia dan setengah ikan. Secara visualnya, makhluk itu bisa diinterpretasikan sebagai makhluk mitos yang bernama Mélusine.

Mélusine adalah salah satu legenda lama Skandinavia/Kelt tentang putri duyung yang berekor dua. Malah Mélusine juga digambarkan sebagai arwah penjaga air tawar yang mendiami danau atau sungai yang dinilai sakral.


Namun ada juga yang menamakan/ menyatakan bahawa wanita itu adalah Siren, putri duyung berekor satu, dan tidak jarang mereka juga bisa menjelma menjadi manusia.

Gambar Semiramis

Namun ada juga yang menyatakan bahawa….

Raja yang jahat menentang ajaran nabi Ibrahim AS, nama dia raja namrud. Dia lah kepala kepada new world order (NWO) lani. Tapi waktu zaman dia nama one world government (OWG).

Sewaktu zaman raja namrud ada 12 berhala terkenal yang disembah. Salah satu daripada berhala yang dicipta bernama semiramis atau easter. Semiramis ni berhala yang merujuk kepada isteri raja namrud kerana permaisuri raja namrud bernama semiramis.

Wajah wajah semiramis ni banyak terpapar di Malaysia ni. Sebab dia lah perempuan dekat logo starbuck tu. So selama ni minum starbuck ditemani isteri raja namruz.

Duit untuk bintang

Malah tak kurang juga ada yang mendakwa Starbucks itu sebenarnya bermaksud ‘duit untuk bintang’ iaitu simbol negara Israel dan telah terbukti bahawa pemilik StarBucks adalah tokoh yang sentiasa memenagi anugerah dan yang paling penting adalah anugerah “Israel 50th Anniversary Tribute Award”dimana pemilik Starbucks adalah salah satu pembiaya kepada negara Israel.

Kepada Muslimin yang suka meminum di Café Starbucks anda perlu sedar dimana wang anda pergi.

Walau bagaimanapun, Awang sekadaer menyampaikan sahaja…. Tepuk dada tanya selera masing-masing nahhh

[fbcomments]