fbpx

Melaka, atau juga dikenali sebagai Melaka Bandaraya Bersejarah, adalah sebuah bandar yang terletak di bahagian selatan Semenanjung Malaysia. Bandar ini mempunyai sejarah yang panjang, yang bermula pada abad ke-14 sebagai sebuah pelabuhan perdagangan. Melaka adalah sebuah destinasi pelancongan yang popular di Malaysia, terutamanya untuk mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah dan budaya Malaysia.

Di bawah ini, kami senaraikan beberapa tempat menarik yang anda boleh lawati di Melaka:

Bandar Hilir

tempat wajib pergi melaka

Bandar Hilir merupakan sebuah kawasan bersejarah yang terletak di pusat Melaka. Kawasan ini mempunyai banyak bangunan bersejarah yang masih utuh dan boleh di lawati, termasuklah bangunan-bangunan peninggalan Portugis, Belanda, dan British. Antara bangunan bersejarah yang terkenal di sini ialah Kota A’Famosa, Menara Taming Sari, dan Masjid Kampung Hulu.

Jonker Street

tempat wajib pergi melaka

Jonker Street merupakan salah satu kawasan paling popular di Melaka untuk makanan dan membeli-belah. Kawasan ini mempunyai banyak kedai yang menjual barangan antik dan tradisional, serta pelbagai jenis makanan tempatan dan cenderahati. Anda juga boleh menemui seni jalanan yang menarik di kawasan ini. Jika anda mahu ke pasar malamnya, anda perlu pergi ke sini pada hujung minggu.

Taman Botanikal Melaka

tempat wajib pergi melaka

Taman Botanikal Melaka merupakan sebuah taman rekreasi yang besar dan terletak di kawasan Ayer Keroh. Taman ini mempunyai pelbagai jenis tumbuhan dan pokok, serta banyak tempat untuk berjalan-jalan dan berehat. Di sini juga terdapat taman rama-rama dan taman herba yang menarik. Jika anda ingin bersantai-santai bersama keluarga, anda bolehlah ke Taman Botanikal Melaka.

Muzium Istana Kesultanan Melaka

tempat wajib pergi melaka

Muzium Istana Kesultanan Melaka terletak ini terletak di Bandar Hilir. Muzium ini merupakan  Replika Istana Kesultanan Melayu Melaka yang didirikan dengan tujuan untuk membangun semangat dan kegemilangan empayar kota Melaka. Di sini anda dapat lihat banyak koleksi dan artifak yang berkaitan dengan sejarah Melaka. Antara koleksi yang terdapat di sini ialah senjata tradisional, pakaian dan aksesori tradisional, serta pelbagai jenis barangan kuno dan antik.

Pulau Besar

tempat wajib pergi melaka

Pulau Besar adalah sebuah pulau yang cantik dan indah namun jarang diketahui di Melaka. Ianya boleh dicapai dengan bot dan perkhidmatan feri. Pulau ini mempunyai banyak pantai yang cantik dan sesuai untuk aktiviti seperti berkelah dan camping. Anda juga boleh menjelajah kawasan hutan dan sungai di pulau ini.

Kampung Morten

tempat wajib pergi melaka
Kredit: JomJalan

Kampung Morten adalah sebuah kampung tradisional Melayu yang terletak di bandar Melaka. Kampung ini mempunyai banyak rumah tradisional Melayu yang masih utuh, dan membolehkan anda merasai suasana tradisional Melayu yang sebenar. Tempat ini juga digelar muzium hidup kerana rumah ini berpenghuni.

Masjid Selat Melaka

Kredit: Shutterstock / AzriSuratmin

Masjid Selat Melaka atau dikenali sebagai Masjid Terapung terletak di kawasan Pulau Melaka. Masjid ini mempunyai seni bina yang unik dan menarik. Masjid ini dibina di atas laut dan kelihatan seolah-olah terapung apabila air pasang. 

Moga anda mendapat percutian yang menyeronokkan dengan singgah ke tempat wajib pergi Melaka ini! Baca artikel lain tentang cara mudah tukar tarikh penerbangan di sini.

[fbcomments]