fbpx

Walau pun negara tengah menjalani PKP, namun masih ada segelintir individu yang sengaja mengingkari arahan pihak berkuasa.

Malah, ada yang sanggup menipu termasuk menyalahgunakan pas petugas kesihatan bagi meloloskan diri daripada sekatan jalan raya.

Baru-baru ini tular gambar seorang lelaki bersama keluarganya mengaku telah balik ke Kuala Lumpur dengan memberi alasan tertentu kepada pihak berkuasa.

Tindakan itu telah membuatkan dirinya dikecam teruk warga maya yang menyifatkan tindakan itu sebagai berbangga dengan kesalahan.

Malah, Menteri Pertahanan turut menasihatkan orang ramai agar tidak berbangga seolah-olah menjadi hero ketika melakukan kesalahan.

Ini adalah kenyataan tuan punya gambar;

Siapa pula sebar gambar

Pagi tadi bangun dari tidur dikejutkan dengan soalan bertubi-tubi dari rakan saya “Apa cerita bro, viral habis dah ni…”

Menggelabah saya, blur dengan apa yang tengah berlaku.

Buka je Facebook, Allahuakhbar siapa pulak sebar gambar aku dengan family ni.

Pertama-tamanya, saya selaku empunya gambar yang sedang viral sekarang ingin memohon maaf atas isu tersebut yang saya pasti telah banyak timbulkan salah faham dan amarah netizen sekalian.

Hakikatnya, saya membawa anak dan isteri untuk ke klinik bagi pemeriksaan bulanan dan imunisasi bayi kami yang wajib berumur 3 bulan. Sementara tiada sesiapa yang boleh jaga dua lagi anak kami yang masih kecil dan dalam fasa melasak.

Untuk pengetahuan, radius kawasan kami tinggal dan klinik yang kami kunjungi adalah dalam 10km sahaja. Saya dan anak yang lain hanya menunggu di dalam kereta sementara isteri saya membawa bayi kami untuk pemeriksaan.

Berat ujian kami bila diviralkan tanpa fakta dan disalah erti.

Tak berniat perlekehkan tanggungjawab frontliner

Petikan tersebut tidak sesekali berniat untuk memperlekehkan mahupun memandang rendah tanggungjawab dan tugasan PDRM, ATM, frontliners, dan seluruh ahli yang terlibat bertungkus-lumus menyelamatkan dan melindungi kita rakyat Malaysia.

Niat saya post dalam group Whatsapp hanyalah sekadar borak antara rakan-rakan di dalam Whatsapp group, dan tidak sangka ada individu yang menyebarkan gambar saya dan keluarga malahan mengambil paparan skrin profil Facebook saya tanpa izin, dimana itu telah melanggar hak privasi saya.

Saya telah pun ke balai polis bagi membuat laporan beserta bukti Whatsapp yang telah disalah ertikan, dan akan segera memohon maaf kepada pihak PDRM, ATM, SKMM, frontliners diatas isu yang mungkin mengguris hati mereka.

Disaat negara kita dilanda ujian COVID19 ni dan ramai antara kita yang turut terkesan, usahlah kita menambah minyak pada api yang tengah membakar. Semua orang sedang berada dalam situasi sensitif sekarang ini. Kita boleh jadikannya lebih baik. Kita jaga kita kan. Mari kita berdoa untuk situasi yang lebih baik dan hentikanlah sebar cerita yang tak sahih.

Maafkan saya Malaysia.

[fbcomments]